Wykonanie
1
dynia (użyłam 600 g dyni Hokkaido)
PRZEPIS na ok. 400 gBezglutenowyWegańskiNa parze1.
Dynię umyj, obierz i oczyść z pestek. Pokrój miąższ w kostkę i włóż do durszlaka. 2. Do średniego garnka wlej pół szklanki
wody i zagotuj. Na garnek z wrzątkiem nałóż durszlak (dno nie powinno dotykać
wody) i przykryj folią aluminiową lub pokrywką. 3. Gotuj na parze 15–20 minut. 4. Ugotowaną
dynię rozdrobnij widelcem, blenderem ręcznym lub przetrzyj przez sito na purée.Z piekarnika1.
Dynię umyj i oczyść z pestek. Pokrój na plastry i ułóż na blasze na papierze do pieczenia. 2. Piecz 25-30 minut w temp. 180°C. 3. Po ostudzeniu oddziel miąższ od skórki. Następnie miąższ rozdrobnij widelcem, zmiksuj blenderem ręcznym lub przetrzyj przez sito na purée.Z gotowego
dyniowego purée, moższ przygotować np. chlebek
dyniowo-
bananowy lub przepyszne
dyniowe kluski śląskie .—Jeśli
dynia ma bardzo wodnisty miąższ, odsącz purée na sitku, lekko je dociskając. W przypadku dyń o mączystym, suchym miąższu (np. Hokkaido) odsączanie jest zupełnie zbędne, jeśli jednak purée jest za gęste, możesz dolać niewielką ilość
wody.Gotowy przecier przechowuj w lodówce w słoiczku do 4-5 dni. Możesz go również zamrozić w woreczkach lub zapasteryzować w słoikach.Ilość uzyskanego purée jest uzależniona od wielkości dyni. Ja z 0 , 5 – 0 , 6 kg dyni Hokkaido uzyskuję średnio około 400 g gotowego purée.
Kluski śląskie z dyni z sosem
szałwiowymMuffiny z
gruszkami i
sokiem winogronowym